Technika mycia rąk
Mycie rąk mydłem z wodą redukuje liczbę chorób:
- biegunkowych (grypa żołądkowa, zatrucia pokarmowe) o 50%
- dróg oddechowych (przeziębienie, grypa, Covid) o 30%
Badania wykazały, że:
- mycie rąk wodą z mydłem przez 15 sekund zmniejsza liczbę zarazków o około 90%
- mycie rąk przez 30 sekund całkowicie usuwa drobnoustroje
- większość myje ręce przez jedyne 5 sekund…
16 powodów do mycia rąk:
- ZAWSZE! po powrocie do domu
- Po kaszlu i kichaniu, gdy zakrywamy dłońmi nos i usta oraz po użyciu chusteczki do nosa
- Po skorzystaniu z toalety
- Po kontakcie z osobą chorą lub przeziębioną
- Przed posiłkiem i karmieniem dzieci
- Przed przygotowywaniem posiłku
- Po obróbce surowego mięsa, drobiu, ryb, warzyw i jajek
- Po podróży transportem publicznym
- Po wyjściu ze sklepu, przychodni i innych miejsc publicznych
- Po kontakcie ze zwierzętami, kuwetami, karmą, zabawkami
- Po sprzątaniu, opróżnianiu kosza na śmieci
- Po pracy w ogrodzie
- Przed zabiegami pielęgnacyjnymi, zakładaniem soczewek kontaktowych
- Przed i po zmianie pieluchy u dziecka, osoby starszej
- Przed i po wykonaniu opatrunku na ranie, zmianach skórnych
- Po kontakcie z krwią, wymiocinami lub wydalinami
WAŻNE: Po kontakcie z materiałem zakaźnym takie postępowanie jest niewystarczające! Należy wykonać higieniczną dezynfekcję rąk z użyciem preparatu dezynfekującego o potwierdzonej badaniami skuteczności bójczej na wirusy, bakterie, prątki i grzyby!
Przejdź na stronę: https://www.gov.pl/web/gis/jak-myc-rece-instrukcja-mycia-rak