Technika mycia rąk
Mycie rąk mydłem z wodą redukuje liczbę chorób:
-
biegunkowych (grypa żołądkowa, zatrucia pokarmowe) o 50%
-
dróg oddechowych (przeziębienie, grypa, Covid) o 30%
Badania wykazały, że:
-
mycie rąk wodą z mydłem przez 15 sekund zmniejsza liczbę zarazków o około 90%
-
mycie rąk przez 30 sekund całkowicie usuwa drobnoustroje
-
większość myje ręce przez jedyne 5 sekund…
16 powodów do mycia rąk:
-
ZAWSZE! po powrocie do domu
-
Po kaszlu i kichaniu, gdy zakrywamy dłońmi nos i usta oraz po użyciu chusteczki do nosa
-
Po skorzystaniu z toalety
-
Po kontakcie z osobą chorą lub przeziębioną
-
Przed posiłkiem i karmieniem dzieci
-
Przed przygotowywaniem posiłku
-
Po obróbce surowego mięsa, drobiu, ryb, warzyw i jajek
-
Po podróży transportem publicznym
-
Po wyjściu ze sklepu, przychodni i innych miejsc publicznych
-
Po kontakcie ze zwierzętami, kuwetami, karmą, zabawkami
-
Po sprzątaniu, opróżnianiu kosza na śmieci
-
Po pracy w ogrodzie
-
Przed zabiegami pielęgnacyjnymi, zakładaniem soczewek kontaktowych
-
Przed i po zmianie pieluchy u dziecka, osoby starszej
-
Przed i po wykonaniu opatrunku na ranie, zmianach skórnych
-
Po kontakcie z krwią, wymiocinami lub wydalinami
WAŻNE: Po kontakcie z materiałem zakaźnym takie postępowanie jest niewystarczające! Należy wykonać higieniczną dezynfekcję rąk z użyciem preparatu dezynfekującego o potwierdzonej badaniami skuteczności bójczej na wirusy, bakterie, prątki i grzyby!
Przejdź na stronę: https://www.gov.pl/web/gis/jak-myc-rece-instrukcja-mycia-rak