Wszystkie oddziały szpitalne
Temat edukacji: Zasady prawidłowego odżywiania w różnych jednostkach chorobowych.
a) Prowadzący: Dietetyk szpitalny
b) Odbiorcy: Pacjenci oddziałów szpitalnych otrzymujący zlecenie lekarskie i/lub rodzina/ opiekunowie
c) Cel główny: Przygotowanie pacjenta i jego rodziny do stosowania prawidłowego żywienia w trakcie choroby.
d) Cele szczegółowe:
- Uświadomienie roli odżywiania w trakcie leczenia jak i powrocie do zdrowia.
- Zapoznanie z zasadami prawidłowego odżywiania w trakcie choroby lub/i powrotu do zdrowia.
- Nabycie umiejętności samodzielnego korygowania diety w zależności od pojawiających się potrzeb.
e) Miejsce szkolenia: Sala chorego/ świetlica
f) Termin i czas szkolenia: W zależności od zlecenia lekarskiego i potrzeb pacjenta
g) Forma: Indywidualna
h) Metody i techniki: Pogadanka, wykład
i) Materiały dydaktyczne: Broszura informacyjna, karta ze zleceniami żywieniowymi i przeciwwskazaniami w danej jednostce chorobowej
j) Ewaluacja: Ankieta Żywieniowa